Valikko Sulje

Juhani Knuuti ja virheelliset väittämät

Professori Juhani Knuutin tuore kirja – Kauppatavarana terveys – sisältää virheellistä tietoa. Kirjan esittämä väite: ”Lääketieteen ulkopuolisten hoitojen alat eivät ole järjestäytyneet”, on  harhaanjohtava.

Kirja Kauppatavarana terveys (Minerva Kustannus Oy 2020) antaa virheellisen ja harhaanjohtavan kuvan täydentävien ja vaihtoehtoisten hoitojen ammattilaisten nykyisestä järjestäytymistä. Knuuti kirjoittaa: ”Lääketieteen ulkopuolisten hoitojen alat eivät ole järjestäytyneet, joten ei ole olemassa elinkeinonharjoittajia edustavaa tahoa, jonka kautta kuluttaja-asiamies voisi alaa ohjeistaa.” Tämä väite on virheellinen. Suomessa toimii useita kymmeniä terveydenhuoltojärjestelmän ulkopuolella toimivien hoitajien ammatillisia järjestöjä, jotka edustavat täydentäviä ja vaihtoehtoisia hoitomuotoja.

Täydentävien ja vaihtoehtoisten hoitojen tuhansille elinkeinonharjoittajille on Suomessa omia ammattilaisjärjestöjä muun muassa fytoterapiassa, perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä, akupunktiossa, vyöhyketerapiassa, hypnoosissa, kalevalaisessa jäsenkorjauksessa, ayurvedassa, homeopatiassa, ravitsemushoidossa, shiatsussa jne. Lisäksi eri ammattilaisjärjestöjen yhteistyötä koordinoivat Luonnonlääketieteen Keskusliitto LKL ry, Suomen kokonaisvaltaisen terveydenhuollon keskusliitto KTKL ry ja Luontaishoitoalan Foorumi ry. Monet järjestöt ovat jäseninä tai tekevät yhteistyötä alan kansainvälisten organisaatioiden kanssa.

Juhani Knuuti ei ole ilmoittanut virheelliselle väitteelleen tietolähdettä. Se saattaa olla peräisin yli 10 vuotta sitten julkaistusta sosiaali- ja terveysministeriön vaihtoehtohoitoja käsittelevästä raportista (Vaihtoehtohoitoja koskevan lainsäädännön tarpeita selvittäneen työryhmän raportti. Sosiaali- ja terveysministeriön selvityksiä 2009:17), jonka tiedot ovat monilta muiltakin osin jo vanhentuneita.

Miksi Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto puuttui uutuuskirjassa olevaan virheelliseen tietoon?

Sosiaali- ja terveysministeriössä on parhaillaan valmisteilla hallitusohjelman mukainen selvitys täydentävien hoitojen sääntelyn eri mahdollisuuksista.

Sääntelyn valmistelun tulee perustua oikeaan, luotettavaan ja ajankohtaiseen tietoon täydentäviä ja vaihtoehtoisia hoitomuotoja tarjoavien ammattilaisten toiminnasta.

Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto on Luontaishoitoalan Foorumi ry:n jäsenyhdistys.”

Tiedote jaettavissa TAIMI-koulutus Oy:n Facebook-sivujen tai ePressi-palvelun kautta.

terveisin

Mika Rönkkö

Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto

 

Helena Mykrä

TAIMI-koulutus Oy

error: Content is protected !!