Valikko Sulje

Camelina-öljy

Kotimainen ja kylmäpuristettu

Tiesitkö että Camelia-öljy on terveysvaikutteinen, hyvänmakuinen ja monikäyttöinen ruokaöljy. Seon 100 % kotimaisesta siemenestä kylmäpuristettu öljy, joka säilyy erittäin hyvin oikeissa olosuhteissa. Pakkaus säilyy avaamattomana huoneen lämmössä ja avattuna jääkaapissa. Öljy ei siedä auringon valoa. 

Camelina-öljyn valmistuksessa käytetään kylmäpuristustekniikkaa. Camelinan siemenet lämmitetään 25-asteiseksi ja öljy puristetaan siemenistä ilman kemiallisia aineita. Öljyyn muodostuneen sakan annetaan laskeutua 3–4 viikkoa, jonka jälkeen öljy suodatetaan ja se on valmis pakattavaksi.

Camelinaöljy sopii kaikenlaiseen ruoanvalmistukseen, myös paistamiseen. Sellaisenaan käytettynä sen hieno mantelinen aromi pääsee oikeuksiinsa mm. erilaisissa salaateissa ja kypsennettyjen vihannesten höysteenä. Kylmäpuristettu öljy sopii myös leivontaan.

Camelina-öljyn omega-3-rasvahappojen osuus on suurempi kuin omega-6:n, suhteen ollessa 40/15. Camelina on siksi mainio omega-3-öljy.

Vuonna 2015 Camelina-öljy sai Hyvää Suomesta-joutsenmerkin ja 2018 sydän-merkin.

Historiaa

Camelina sativa on ristikukkaisten heimoon kuuluva öljykasvi, jonka suomalainen nimi on kitupellava tai ruistankio. Kitupellava on kotoisin Välimeren alueelta ja Keski-Aasiasta. Se ei ole sukua kuitupellavalle, vaikka kasvit ulkonäöltään muistuttavat toisiaan varsinkin sadonkorjuuvaiheessa.

Camelina on uusvanha viljelykasvi, jota on viljelty Euroopassa jo rauta- ja pronssikaudella. Tuohon aikaan camelina oli yksi tärkeimmistä viljelykasveista. Rooman valtakaudelta aina toisen maailmansodan aikaan saakka camelinasta saatavaa öljyä käytettiin yleisimmin Euroopassa mm. Saksassa, Skandinaviassa ja Venäjällä.

Moderni ruokateollisuus alkoi kehittyä 1900-luvun puolivälissä. Tuolloin rapsi-, rypsi ja auringonkukkaöljyt syrjäyttivät camelina-öljyn Euroopassa, koska ruokateollisuus tarvitsi helpommin muunneltavan öljyn. Camelinan viljelystä kiinnostuttiin uudelleen 1980-luvulla vaihtoehtoisena viljelykasvina, koska camelina-öljyn rasvahappokoostumus on arvokas.

Nykyään kiinnostus camelina-öljyä kohtaan kasvaa jatkuvasti Euroopassa, USA:ssa ja Aasiassa. Camelina-öljy on funktionaalinen eli terveysvaikutteinen luonnon oma tuote, joka sisältää runsaasti antioksidantteja (hapetuksen estoaineita) sekä erityisesti E-vitamiinia, kuten tokoferoleita.

Tutkittua

Camelinan viljelyä on tutkittu Helsingin yliopistossa kasvintuotantotieteen laitoksella ja Maatalouden tutkimuskeskuksessa 4 vuoden ajan vuosina 1995–1998. Euroopan unioni rahoitti tätä camelina-projektia, johon ovat Suomen lisäksi osallistuneet Tanska, Saksa, Irlanti ja Skotlanti.

Projektin tavoitteena on ollut kehittää erilaisiin ilmasto-olosuhteisiin soveltuva viljelytekniikka Camelinalle, valita viljelyyn sopivat lajikkeet ja selvittää öljyn käyttömahdollisuuksia kotitalouksissa, sekä elintarvike- ja nonfood-teollisuudessa.       

Faktaa tiedonjanoisille

Camelina on runsassatoinen öljykasvi, jonka siemenpitoisuus on korkea. Yhdessä siemenkodassa on 10–25 hyvin pientä keltaista, oranssia tai ruskeankeltaista siementä. Tuhat siementä painaa vain noin yhden gramman.

Camelinan puristuksesta syntyvää jätettä voidaan käyttää rouheena eläinten rehussa rypsin tapaan. Rehukäytössä camelinan etuna on siementen runsas valkuaispitoisuus, joka on jopa 33 %.

Camelinan kuitupitoisuus 7–11 % mikä on muutama prosentti suurempaa, kuin rypsin. Kuidun soveltuvuutta paperin ja pakkausmateriaalien raaka-aineeksi tutkitaan muissa projektiin osallistuvissa maissa.

Tokoferolit ovat rasvaliukoisia E-vitamiiniaktiivisia yhdisteitä, jotka toimivat kasviöljyssä luontaisina antioksidantteina. Camelina-öljyn sisältämä tokoferolin määrä on yksi suurimmista: n. 700 mg/ kg, joista suurin osa on gamma-tokoferolia, 66 mg/100 g (rypsissä 40 mg/100g).

Camelina-öljy sisältää myös delta-tokoferolia (4 mg/100 g), mikä on enemmän kuin rypsiöljyssä (2 mg/100 g). Kylmäpuristetussa öljyssä on enemmän tokoferoleita kuin raffinoidussa (puhdistetussa) öljyssä, koska jopa puolet tokoferoleista häviää teollisessa raffinoinnissa.

Camelina-öljy sisältää runsaasti monityydyttymättömiä rasvahappoja. Siinä on ihmiselle välttämätöntä alfalinoleenihappoa 40 % (rypsissä 8 %) ja linolihappoa 15 % (rypsissä 20 %). Alfalinoleenihappo toimii eikosanoidien lähtöaineena. Eikosanoidit ovat hormonien kaltaisia yhdisteitä, joilla on useita fysiologisia tehtäviä verenkiertoelimistössä ja ruuansulatuskanavassa.

Alfalinoleenihappo hapettuu herkästi. Camelina-öljy on siitä erityinen, että se on stabiilimpi joten se ei härskiinny kuten esimerkiksi pellavaöljy.

Camelina-öljy sopii käytettäväksi myös eläimille. Se hoitaa tehokkaasti koirien ja hevosten turkkia ja nahkaa, helpottaa hilseilyä ja laittaa karvan kiiltämään.

https://www.suomenkasvioljyt.fi/tietoa-camelinaoljysta?fbclid=IwAR0Odi8Ox4zqtWCXLNhNCZTUGoQq3EcDN4CjMvPnNNQPzy2q4Av1aSJKBN4
error: Content is protected !!