Valikko Sulje

Kakkostyypin kilpirauhasongelmasta Osa 3


Kilpirauhanen on mahdollista saada kuntoon oikealla ruokavaliolla ja lääkityksellä. Jo kuukauden ruokavalion nollauksella voit saada energiasi takaisin ja tunnet itsesti kuin uudesti syntyneeksi. Vuosi 2017 voi olla elämäsi käännekohta! 

Tässä kirjoitussarjamme viimeinen osa. Hyviä lukuhetkiä!

Käänteinen T3 dominanssi  

Samoin kuin 2 tyypin vajaatoiminta, myös käänteinen T3 dominanssi eli Wilssonin syndrooma tarkoittaa kilpirauhasen vajaatoimintaa, joka ei näy normaaleissa kilpirauhastutkimuksissa. TSH ja T4v arvot ovat normaalirajoissa, sillä T4 ei muutukaan T3:ksi, vaan ei aktiiviseksi, käänteiseksi T3r- hormoniksi. Oireina ovat tyypilliset kilpirauhasen vajaatoiminnan oireet, mm. voimakas väsymys, uupumus, aineenvaihdunnan heikkous, alilämpöisyys ja myös masennus.  

Syy tähän ongelmaan on yleensä pitkittynyt stressi. Elimistön liiallinen kortisolituotanto estää T4 hormonia muuttumasta aktiiviseksi T3:ksi, jonka seurauksena T4 muuttuukin käänteiseksi T3r:ksi. Vaikka liian korkea stressitaso palautuisi normaalille tasolle, T4:n virheellinen muuntuminen käänteiseksi T3r:ksi jatkuu edelleen. Käänteisellä T3r:lla on sama molekyylirakenne, kuin aktiivisella T3:lla, mutta se on T3:n peilikuva ja näin ollen se sitoutuu reseptoriin ylösalaisin. Käänteinen T3r siis estää aktiivisen T3:n sitoutumisen reseptoriin, jolloin normaali kilpirauhashormonituotanto häiriintyy siinä missä rasva-aineenvaihduntakin.   

T3r- tutkimukset  

Käänteinen T3r voidaan mitata verikokeella (S-T3r), mutta Suomessa testistä on luovuttu 2000-luvun puolivälissä. Kuitenkin myös Suomessa on mahdollista saada teetettyä T3r- tutkimus esin maksamalla tutkimus laboratorioon itse. Paras tutkimus on kilpirauhaspaneeli, koska T3 ja T3r arvojen suhdetta on hyvä verrata. Tässä tutkimuksessa nähdään TSH, T4v, T3, T3r, TPOAb sekä TyglAb arvot.   

T3r- dominanssin hoito  

Jos henkilöllä todetaan T3r dominanssi, siihen määrätään hitaasti vapautuvaa synteettistä T3 hormonia (Liothyronin). Tämä vähentää kilpirauhasen vajaatoiminnan oireita ja samalla vähentää myös TSH:n tuotantoa, jonka seurauksena myös elimistön oma T4 tuotanto vähenee. Kun T4 tuotanto on riittävän vähissä, myös käänteisen T3:n tuotanto vähenee. Tämän seurauksena käänteinen T3 ei enää estä T4:n muuttumista aktiiviseksi T3:ksi.  

On tärkeää huomioida, että synteettistä Thyroxinia, tai Armour Thyroidia, Thyroidia tai muita luonnollisiakaan aineita, jotka lisäävät T4 tuotantoa, ei tule käyttää tämän ongelman hoitoon. Lääkkeellisenä valmisteena nautittu T4 muuttuu myös käänteiseksi T3r:ksi ja näin aiheuttaa edelleen kilpirauhasen vajaatoimintaa. Pelkkää T3 hormonilääkitystä käytetään yleensä 6-12 kk, jonka jälkeen T3r- arvo tutkitaan uudelleen ja jos se on normalisoitunut, lääke voidaan asteittain lopettaa.   

Lääkärit eivät tunnista eivätkä tunnusta T3r- ongelmaa  

On erittäin valitettavaa, että virallinen koululääketiede ei tunnista, eikä tunnusta tätä ongelmaa. Ihmiset hakevat lääkäreiltä apua ongelmiinsa tuloksetta. Koska T3r ei näy tavanomaisissa tutkimuksissa on osa lääkäreistä sitä mieltä, ettei mitään käänteistä T3r dominanssia ole olemassakaan. Duodecimin Endokrinologia-kirjassa aihetta on käsitelty peräti kahdella lauseella: ”Käänteistrijodityroniinin määrittämistä ei juuri tarvita käytännön työssä. Vaikeissa yleissairauksissa sen pitoisuus suurenee, kun T3 pienenee.”  

 Eräällä henkilöllä oli TSH ja T4 arvot liikatoiminnan puolella. Hänellä oli tiheä pulssi ja rytmihäiriöitä, mutta hän oli myös ylipainoinen. Lääkäri määräsi hänelle Tyrazol lääkkeen liikatoimintaan ja hänelle kokeiltiin myös Thyroxin lääkitystä, mutta tilanne vain paheni. Kun tuloksia ei tullut, jätettiin potilas oman onnensa nojaan. Lopulta hänelle tehtiin yksityistä kautta käänteinen T3r tutkimus. Tulos oli huimasti yli viitearvojen ja nyt pelkällä T3-lääkityksellä hänen vointinsa on alkanut parantua ja kilot karista. 

Vaikka arvot näyttäisivät liikatoimintaa, tulee oireiden vastata tuloksia. Jos henkilö kärsii todella kilpirauhasen liikatoiminnasta, hän laihtuu varmasti, sillä aineenvaihdunta on niin tehokasta. Lääkäreiden pitäisi kiinnittää huomiota selvään aineenvaihdunnan heikkouteen ja ymmärtää, että kyseessä ei voi olla kilpirauhasen liikatoiminta.  

Monimutkainen ongelma  

Kilpirauhasongelmat ovat hyvin yleisiä ja erittäin monimutkaisia ja ongelmallisia hoitaa. Kuitenkin kilpirauhanen on mahdollista saada oikealla ruokavaliolla ja lääkityksellä kuntoon, jolloin ihminen tuntee itsensä kuin uudesti syntyneeksi. On hämmästyttävää miten olo voi muuttua hyväksi pelkästään sillä, että kilpirauhanen alkaa toimia oikein. Yleisimmät palautteet ovat energisyyden lisääntyminen, laihtuminen, hiki- ja vilutusoireiden loppuminen, mielialan koheneminen, uupumuksen häviäminen sekä särkyjen ja kolotusten loppuminen. Kannattaa siis todellakin pitää huoli kilpirauhasen hyvästä toiminnasta ja muistaa, että vaikka TSH ja T4v arvot ovat normaalirajoissa, taustalla voi tästä huolimatta olla kilpirauhashäiriö.   

Hoida ihmistä, älä koetuloksia 

Kilpirauhashormonivaje voi oireilla lukemattomilla eri tavoilla, eivätkä muutamien verikokeiden arvot voi kertoa koko totuutta terveydentilastasi. Kilpirauhasongelmista kärsiviä potilaita täytyy arvioida kokonaisuutena katsomalla heitä ja heidän tilannettaan. Onko potilaalla kylmät kädet, kuiva iho, turvonneet sormet tai turvonnut kieli, ohentuneet hiukset tai ovatko kulmakarvat harventuneet? Jos heillä esiintyy hypotyreoosin näkyviä merkkejä, ruumiinlämpö on alle 36,6 ºC astetta ja T3- tai T4-tasot ovat matalalla, tulee antaa potilaille korvaushoitoa, kunnes tasot ovat nousseet optimaalisiin viitearvoihin. Ensimmäisellä jatkokäynnillä tulee arvioida kuinka potilaan tila on edistynyt. Paraneeko heidän tilansa määrätyillä annoksilla vai onko lääke väärä? 

error: Content is protected !!